Kolapraliner - LCHF

Gudomligt gott! 
Det blir ca 25-30st. 

Kolasås: 
1,5 dl grädde
50g smör
1,5 msk sötning

100g mörk sockerfri choklad
En sked kokosfett (utan smak)

Låt småkoka i ca 15-20 min.
Skeda upp i formar och låt svalna i kylen. Smält chokladen och häll över kolaformarna. 
Klart! 




Ischoklad med kokos - LCHF

Igår provade jag en ny variant av den gamla vanliga ischokladen. Supergod! 
Tog i ett ägg för att det inte skulle bli lika flottigt. 
 
ca 35 st. 
 
75g kokosfett 
200g mörk sockerfri choklad
1 ägg
Drygt ½ dl kokosflingor
 
Smält kokosfett tillsammans med chokladen. Vispa ägget lätt, blanda i det och kokosen i chokladsmeten. 
Häll smeten i ischokladformar och låt dem stelna. Förvara kallt. 
 
 

Almondbuttercups - LCHF

Kanske godaste julgodiset i år?! Receptet hittat hos bästa Marja, som har helt grymma recept för oss som vill äta socker -och glutenfritt. Jag har, som vanligt, minskat lite på sötningen då jag ofta tycker det blir på tok för sött. 
 
Almondbuttercups 
ca 20 st

50g smör
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk kokosflingor
2 msk sötning
Vaniljpulver
 
150g mandelsmör
 
160g mörk sockerfri choklad
En sked kokosfett
 
Sätt ugnen på 175grader. Blanda alla ingredienserna. Tryck ut degen i bottnen på smöbrödsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter (håll noga koll).

Fyllning och topping
Låt kakorna svalna och toppa sedan bottnen med ca 1 tsk mandelsmör. Smält chokladen med en klick kokosolja. Häll chokladen över kakorna och nötsmöret så det fyller nästan hela formen. Låt stelna i kylskåp (ev. i frysen om det ska gå riktigt snabbt). Ta bort pappret. Tadaaa!
 
 
 
 

Mejerifria fröbullar - LCHF

Jag har hela hösten jobbat på en förskola där ett barn har luftburen äggallergi och det har varit lika svårt varje dag att hitta något sibstitut till äggfrukosten. Tonfiskröra och liknande har fått följa med ibland, men jag har gärna majonnäs i mina röror och dessutom tröttnar jag lätt på samma, samma. SÅ, i söndags hittade jag Äntligen ett recept på ett äggfritt bröd som inte såg så "stabbigt" ut och som hade fått jättebra "omdömen". Var såklart tvungen att testa. Hittade receptet hos http://nillaskitchen.com, men ändrade på några småsaker då det inte fanns hemma. Det blev riktigt gott! Jag bjöd dock en icke-LCHF:are på jobbet och det var sådär.. ;)
 
Mejeri -och äggfria fröbullar
6-7 st
 
Steg 1
1 msk fiberhusk 
0,75 dl pumpafrön
0,75 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
4 dl vatten
0,5 dl rapsolja (går även bra med vatten)
 
Mät upp fröna och blanda i resterande ingredienser - blanda väl. Låt stå i 1 timme.
 
Steg 2
1 dl kokosmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
 
Sätt ugnen på 200grader.
Blanda alla torra ingredienser för sig. Rör i det torra i frö- och vattengelén.
Blanda väl (jag tog elvisp, det funkade bra). 
Blöt händerna lätt, forma 6-7 bullar och lägg på bakplåtspappersklädd på. 
Grädda i ca 30 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pepparkaksmuffins med lingonfrosting - LCHF

Igår var min vän Carro här på fika, så jag bjöd på pepparkaksmuffins med lingonfrosting. Riktigt goda måste jag säga. Saftiga och lagom söta. Jag använde grunden utav detta recept, men ändrade efter vad som fanns i mitt kylskåp. Det stod dessvärre inte hur många muffins receptet var till så jag chansade och de blev nog aningen höga, alltså mycket längre tid än angett i det receptet. Men håll koll på ugnen bara, så går det säkert bra! :) 
 
100g smör
3 ägg
1 dl philadelphiaost
2 dl grädde
Knappt 1 dl sötning
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
Drygt 1 tsk av kanel, ingefära och nejlika
½ tsk kardemumma
Lite vaniljpulver
Lite salt
 
Sätt ugnen på 180grader. Smält smöret och rör ihop med äggen. Blanda ihop alla torra ingredienser, rör i grädden och färskosten. Vispa ihop alltsammans med äggsmeten. Klicka smeten i muffinsformar och grädda ca 15 min. 
 
Lingonfrosing: (inga exakta mått)
1 dl grädde
En klick philadephia
1-2 msk sockerfri lingonsylt
 
Vispa grädden hårt och vispa i philan. Rör i lingonsylten. Spritsa eller klicka ut på muffinsen. 
Smaklig fika! :)
 
Not: Jag gjorde 8 stora muffins och fick ha 25-30 min i ugnen. Men å andra sidan tycker jag "cupcakes" ska vara modell större :) 
 
 
 

Chokladtryffel med pistagenötter och havssalt - LCHF

Här kommer ett ljuvligt recept på tryffel så här i juletider. Enkelt är det också. 
Jag älskar kombon choklad - salt. Mmm. 

Ca 60 st
1 dl vispgrädde 
50g smör
300g sockerfri choklad 
1 dl kesella
Ca 120 pistagenötter (bara för det blev grymt bra med två i varje)
Havssalt

Koka upp grädde och smör. Ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar, tillsätt i kastrullen och rör runt tills chokladen smält. Blanda i kesellan och rör om till en jämn smet. 
Placera ischokladformar på en bricka/plåt. Häll lite smet i varje form, lägg i 2 nötter i varje form och fyll sedan upp med resterande chokladsmet. 
Strö lite havssalt ovanpå och ställ den i kylen. 






Pepparkakspannacotta LCHF

4 port

3 dl grädde
1,5 gelatinblad 
1-2 msk sötning
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk ingefära

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka ihop övriga ingredienser och rör sedan i gelatinet. Blanda väl. Låt stå några minuter och fördela sedan upp i portionsskålar. Ställ kallt i 3-4 timmar. 
Jag toppade med riven choklad.

Supergott, men nästa gång ska jag testa färdig pepparkakskrydda istället.