Vaniljglass med jordgubb och maräng

Gjorde en så otroligt god glass igår, helt galet. Min pappa som inte brukar gilla LCHF-grejer smakade på smeten innan det frystes och blev helt lyrisk. Bra betyg!

Vaniljglass med jordgubbssås och krossad maräng

4-6 port.

3 äggvitor
2-3 msk sötning, typ sötströ

Sätt ugnen på 100grader. Vispa ihop äggvitor och sötning tills du kan hålla bunken över huvudet utan att bli kladdig (haha). Klicka ut på bakplåtspapper och grädda ca 60-90 min, beroende på effektivitet i ugnen. Mina blev lite för mjuka och jag hade inne dem i 75 min.

3 dl grädde
250g tinade jordgubbar+1,5 msk sötning
1,5 msk sötning
2 tsk vaniljpulver

Vispa grädden lagom fast. Blanda i sötning och vaniljpulver. Mixa jordgubbarna (med stavmixer) till en slät sås och smaka av med sötning.
Rör försiktigt i jordgubbssåsen och krossade maränger i smeten, typ "virvlar". Häll upp i form och frys ca 3-4h, ev längre.

Så galet gott! Ni måste prova!

Receptet är inspirerat från fina Caisa, men som vanligt modifierat och ändrat efter min smak.




Frånvaro

Jag är ledsen för dålig uppdatering. Har ingen bra anledning heller, inte mer än att det är underbart väder och jag inte har lust att sitta inne vid datorn (gillar inte att blogga i mobilen).
Jag jobbar och sliter, solar, badar, äter gott och har det bra. Så får det lov att vara just nu. Och jag hoppas att ni gör detsamma. Njuter alltså.

Igår hade vi brevlådefest, 65 pers från gatan samlades vid långbord bakom brevlådorna och hade en supertrevlig kväll på sommarens hittills finaste kväll.

https://cdn3.cdnme.se/2095893/7-3/pic_51ed3aa3ddf2b352f3b39971.jpg" class="image">


Otroligt god marinad

Detta inlägg blir utan bild då en marinad verkligen inte gör sig på bild ;)

1,5 dl olivolja
3 msk vatten
1,5 msk finhackad färsk rosmarin
2 smulade lagerblad
1 tsk chilipeppar
1,5 tsk havssalt
1 krm svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser och blanda ner köttet. Låt marinera 1 timme i kyl och därefter 1 timme i rumstemperatur.
Grilla eller stek.

Jag använde mig att hel benfri fläskkarré skivad i tunna skivor, otroligt gott!! Serverade med en kall sås på rysk yoghurt, färsk persilja och citron. Och smörstekt vitkål. Mums!


Flädermousse

Här kommer receptet på en otroligt enkel och fräsch efterrätt: flädermousse!

Till ca 6 pers

4 dl grädde
4 gelatinblad
2 dl flädersaft (utan socker)
2 ägg

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Koka upp saften. Vispa grädden hårt och blanda i äggulorna. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda i gelatinbladen i den varma saften, rör noga(!). Vispa ner saften som en tunn stråle i grädden. Rör till sist ner äggvitorna, vispa ej! Ställ kallt i ca 3 timmar.

Servera med jordgubbar. Gott!


Chokladglass

Igår var det riktigt varmt ute och jag fick ett stort begär av GLASS. Jag äter inte Alvestaglassen, som jag sett att många andra gör. Tycker dels inte att den är god, men sen är det faktiskt en väldigt massa skit i som jag inte tycker att det borde vara. Nej, så jag gjorde egen! 
 
Till en person
 
2 äggulor
1 dl grädde
2-3 tsk kakao
2 tsk sötning
 
Vispa grädden fluffig. Vispa ner resten och smaka av. Du kan få lägga till både sötning och kakao, allt beroende på hur Du vill att det ska smaka. 
Häll över i en lagom stor burk och ställ i frysen ca 2 timmar. Rör om några gånger under tiden. 
 
 
 

Fläskytterfilé med massa gott

Häromdagen hade jag noll inspiration till matlagning (jag måste planera i god tid vad jag ska äta på kvällen, inte komma på det kl 17). Vi öppnade kylen och blicken fastnade på en stor bit fläskytterfilé. Gott. 
Det blev en variant av denna kycklingrätt som jag gjorde för några månader sedan och hittade i arkivet på bloggen. 
Så himla gott blev det. Passar till både fest och vardag.
 
Fläskytterfilé med massa gott
 
1 kg fläskytterfilé
10-15 skivor salami
2-3 paprikor i olika färger
2 bollar mozzarella
4 vitlöksklyftor, pressade
Färsk basilika
3,5 dl rysk yoghurt
1 dl grädde
1,5 tsk sambal
3 msk pesto citron (Icas)
Salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225grader. Skiva köttet i lagom bitar, hyfsat tunna. Strimla paprikan och salamin och fräs, lägg över på ett fat. Bryn köttet. Lägg köttet i en ugnsform och häll över paprika och salami. 
Rör samman rysk, grädde, sambal, pesto och pressad vitlök och krydda efter behag. 
Bred över röran över köttet. Hacka basilika och mozzarellan i bitar. Strö över formen. 
Sätt in i ugn ca 15-20 min, eller tills du bedömer att köttet är genomstekt och varmt. 
 
Jag åt det endast med lite uppskurna grönsaker. De som äter kolhydrater åt med quinoa.