Kyckling med mozzarella och grillad paprika

Har en känsla av att detta recept kommer provas en del efter att jag la upp det på Insta igår? :) 
Och snälla ni, gör det. Det var SÅ GOTT. 
 
8 pers
 
900g kycklingfilé
2,5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 tsk sambal
salt och peppar
Paprikapulver
300 g grillad paprika (jag använde Fontanas)
2 bollar mozzarella
4 vitlöksklyftor
Färsk basilika
En liten påse pinjenötter
 
Sätt ugnen på 225grader. Dela kycklingfileerna i två, så de blir tunnare. Lägg i en smord ugnsform. Salta och peppra. Blanda samman fraiche, grädde, sambal, paprikapulver, salt och peppar. Häll smeten över kycklingen. 
Hacka paprika, mozzarella och vitlök i rätt stora bitar. Fördela det över fraichetäcket och strö över pinjenötter och hackad basilika. Ställ in i ugnen i ca 15 min, tills det fått färg och du bedömer att kycklingen är klar. 
 
Jag serverade min kyckling med smörstekt sparris. Nästa gång blir det nog spenat-och avokadosallad till. 
Mums! 
 

Jobbdags!

Förra veckan ringde jag min chef och informerade om min "situation: fot". Den har ju inte riktigt läkt som planerat så jag har inte kunnat jobba nåt alls sen sommaren. Trist. Nu börjar jag dock känna att den kanske skulle kunna hänga med några timmar iaf, dock inte en heldag. Det är ju lite spring fram och tillbaka att jobba med barn :) Så idag ringde min chef och frågade om jag ville jobba mellan 10-14 imorgon. Kalas ju! 
 
Så, önska mig lycka till och håll gärna en tumme eller två för att inte foten ska balla ur totalt. 
 
 
 
 

Rutakuten

Sådärja! Då var veckans träning med Rutakuten gjord! 10 medaljer på 7 dagar, känner mig väldigt nöjd. Dessutom när jag fortfarande är krasslig efter sjukan förra veckan. 
Jag antog utmaningen! Gjorde du också det?
Inte? Läs mer på ceciliafolkesson.se, det är fortfarande inte för sent! 
 

Sömnlös i Gbg

Ja, här ligger jag i sängen och vrider och vänder på mig. Börjar bli smått frustrerad efter 2-3 h utan att kunna sova.
Jag fick reda på en grej idag som gör mig alldeles uppspelt och tankarna och planerna bara snurrar runt i huvudet.
Jag berättar ev vad det handlar om i veckan, vill bara att det ska vara helt säkert först.

Har ni nåt mirakel-knep mot insomningsbesvär?

Just idag känner jag att jag dessutom behöver sova eftersom det är en fullspäckad dag imorgon. Och nerv-laddad.
Panik, ångest.

Det blir bra.


Sjukligt begär

Jag har fått ett sånt sjukt sug efter semla - LCHF givetvis. Men hjälp, jag vet inte hur jag ska få bort det. 
Nåt tips? 
Jag som just nu inte är sugen på nåt alls inom matväg, men just semla..mmmmm. 
Hade lovat mig själv att inte få lov att baka det förrän på självaste dagen, 12 feb, men nu ska jag och Jenny fixa mysmiddag på fredag innan hon åker på semester och då bestämde vi att vi bannemej ska göra semlor! 
Så det så! :) 
 
Har ni smakat någon i år? 
Lånad från arla.se
 
 

10 saker ni inte visste om mig

I brist på annat kommer här en liten onödigt vetande.
"10 saker ni inte visste om mig"
 
* Jag är livrädd för spindlar
 
* Jag har precis börjat äta korv (med minst 90% kötthalt) igen efter ett uppehåll på 6 år. 
 
* Jag är alltid typ 30 min tidig till saker (på gott och ont..)
 
* Jag är en havsmänniska. Vid havet mår jag som bäst
 
* Jag är tvångspedantisk. Ser jag ett dammkorn så åker dammsugaren fram direkt..
 
* Jag har världens sämsta självförtroende och kan inte ta åt mig av komplimanger. 
 
* Jag biter på naglarna (tyvärr..)
 
* Jag är inte ett big fan av alkohol. Ett eller max två glas vitt vin går ner, sen är det stopp. 
 
* Jag hatar folk som hela tiden söker bekräftelse på hur duktiga de är. 
 
* Jag klarar inte av ljudet av folk som äter "något som låter" om inte jag gör det samtidigt. Tex. äpple, knäckebröd..
får panik!
 
Något ni inte trodde? ;) 

Smarrig spenatsoppa

Glömde lägga upp receptet igårkväll, förlåt! 
Men här kommer iallafall receptet på min spenatsoppa.
 
Till 4 pers
 
500g fryst, hackad spenat
1 msk smör
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar el.motsvarande
4 dl vispgrädde
50g philadelphia
1-2 tsk sambal oelek
Muskot (rätt mycket)
Salt, vitpeppar
 
Förslag på tillbehör:
Kokta ägg, räkor, kallrökt lax
 
Tina spenaten i 1 dl av vattnet i en stor kastrull. Tillsätt smör och häll på resten av vattnet.
Smula ner buljongen och låt soppan koka ca 10-15 min. 
Rör i sambal, grädde och philadelphia och sist kryddorna. Smaka av. 
 
Om du vill kan du mixa soppan med mixerstav, men jag tyckte inte det behövdes. 
 
Servera med något gott tillbehör så du får i dig protein! 
 
 
 
 

Godaste smoothien

OBS! Detta inlägget är tidsinställt och skrevs lördag eftermiddag :)
 
Hela förra veckan var jag sjuk och hade ingen som helst matlust. Kunde inte få ner "hård" föda, utan bara mjuka och lena saker. Så vad åt jag då? Jo, smoothie. Levde i stort sett på två smoothies om dagen i 5 dagar. Helgen gick något bättre med annat. 
Jag har ätit ganska mycket smoothies i mina dar, men dessa slår allt! 
 
Utan mått, men har haft i: 
 
Lite rysk yoghurt/smetana
En skvätt grädde
En liten skvätt vatten
ca 1-2 msk kokosolja (med smak)
hallon, blåbär, halvtinade jordgubbar
1 avokado
Riven ingefära
 
MUMS! 
 
Några dagar har jag faktiskt proppat den med c-vitamin också, pga av sjukdom, så då har jag haft i en halv kiwi och en halv apelsin. Ännu godare..tyvärr ;) 

Supergott rostbröd

Detta bröd testade jag i fredags. Då jag samtidigt var sjuk med feber och annat mindre trevligt så fick det bli ett bröd som inte var alltför jobbigt och tidskrävande. Detta var perfekt. 10 min + ugnstiden, klart!
Jag är inte så förtjust i bröd med "äggkonsistens", men detta kändes verkligen som ett "vanligt" bröd.
Vi rostade det och åt till räkor.
 
Ett formbröd:
 
10 ägg
50g smält smör
1,5 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
2-3 tsk bakpulver
1 tsk salt
Sesamfrön
 
Sätt ugnen på 175 grader.Vispa äggen poröst med elvisp, häll sedan i det smälta smöret. Blanda övriga ingredienser i en annan bunke och blanda ner i äggsmeten. Häll i brödform klädd med bakpapper, toppa med sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 30-40 min.
 
Ett tips om du rostar det är att tunnare skivor är godare än tjocka. 
 
Receptet har jag lånat från http://www.lchfgourmet.se, men ursprungsreceptet kommer nog från Mariann Andersson tror jag. 
 
 
 

 

 


Minns ni?

Någon som är en sån "nöjesprograms-älskare" som jag är? 
Tittade ni på Talang när det gick? Minns inte vilket år det startade, men 2008 var det iaf med en tjej som hette Zara. Hon var 11 år och vann hela alltet. Grym tjej. Redan då. 
Nu, 4-5 år senare, har hon släppt en egen låt, Uncover. Grymt bra låt och dessutom låter hon som Rihanna! 
Lyssna och njut! 
 
Zara 11 år vann Talang 2008
 
 
Och nu! GRYM.
Älskar att se unga människor utvecklas.

Design eller sluta?

Nej vet ni vad. Detta går ju inte. Jag vill inte sluta blogga, men just nu känner jag mig så himla missnöjd med layouten på bloggisen så jag har inte lust att blogga längre. Endast på grund av det. Jag är tacksam för att Kajsa var snäll och hjälpte mig med den som är, för några år sedan, men jag känner att jag själv utvecklats så mycket och även bloggens innehåll så det klickar inte alls längre. 
Känns som att "Hej och välkomna till min blogg. Jag heter Johanna och är 5 år."
 
Så vill jag inte ha det. 
 
 

Mia på Grötö

Jag hoppas att varenda människa av Sveriges 9-10 miljoner människor satt klistrade framför tvn idag mellan 21 och 22. Inte? Då missade ni nåt.
Det var ju "Mia på Grötö" som hade premiär. Asså den kvinnan. Hon är min Gud.


Månads-stopp

Nu kör vi igen! 
Först tänkte jag med ev. förlängning, men jag tycker det är så tråkigt att inte kunna unna sig på helgen, eller om man ska bort till någon eller få besök. Men vardagsfritt kommer det förbli även efter 4 feb iallafall. Någon ordning får det vara på kalaset! 
 
Är ni med?
Jag har iochförsig kört sen i måndags, men det gör ju inget att hänga på nu?!

Frånvaro

Jag lever, det är lugnt. Har bara noll inspiration just nu. Hoppas, och tror, dock den kommer tillbaka snart.

Så länge hoppas jag att ni mår bra där ute.


Lite nytt

Piffade till en hylla här hemma med lite nytt. Jag försöker leva efter det, även om det inte alltid är så lätt.


Sköldkörteln

Nu är jag back on track! Hemma i Göteborg igen efter tre veckors "jullov" hos mina föräldrar och i fjällen. Har varit bra. 
 
Jag ska försöka hitta tillbaka till något slags "blogg-mood" nu och försöka skriva mer. Inte det lättaste när hjärnan legat på lågvarv ett tag. Denna dag har jag inte hunnit med så mycket mer än att ta mig hit till stan, sova, äta frukost och sen packat bort julen. Rätt skönt när det är gjort, tycker ni inte? Jag älskar att ta fram den, men det är ju faktiskt rätt "rent" när den är bortstädad också :) 
Om en stund ska jag åka till farbror doktorn och ta prover. De ska kolla sköldkörteln och sen ska jag även nämna mina otroligt obehagliga domningar i vänstra delen av ansiktet. Får se vad de har att säga. 
Jag har varit så extremt trött de senaste veckorna och det kan ju vara en del av det..vem vet.
 
Nej, fortsätta packa upp alla femtielva väskor kanske?
 
 

Nyårsmenyn

Tänkte passa på att dela med mig av vår meny vi hade på nyår. Allt bara smälte i munnen, speciellt varmrätt och dessert. Mums.
 
Förrätt: Laxrullar med västerbottenfyllning
 
Varmrätt: Oxfilé med rotfruktsgratäng på morot och kålrot, och sparris
(i vanliga fall äter jag inte morot, men vid festliga tillfällen får man göra undantag)
 
Dessert: Citron och kokospannacotta (se recept i senaste inlägget)
 

Nyårspannacottan

Gott nytt år på er allesammans!
 
Jag bara måste dela med mig av desserten jag gjorde till vår nyårsmiddag. Vansinnigt gott!
 
Citron och kokospannacotta
 
4 port
 
Citron:
2 gelatinblad
2 citroner
Knappt 4 dl grädde
2 msk stevia strö
En knapp tsk vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Riv skalet på citronerna och lägg det i en kastrull. Tillsätt grädde, sötning och vaniljpulver. Koka upp och rör om. Dra kastrullen från värmen.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma gräddblandningen. Fördela i 4 portglas.
Täck med plastfolie och ställ kallt i ca 5 h (så lång tid för att inte nästa pannacotta ska blandas ner i denna.)
 
Kokos:
2 gelatinblad 
300 ml krämig kokosmjölk (jag använde Santa Maria´s Extra creamy coconut milk)
1 tsk citronsaft
1,5 msk stevia strö
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp kokosmjölken med citronsaft och sötning, låt småputtra några minuter. Dra bort från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kokosblandningen. Låt svalna 5-10 min. Häll i glasen över den stelnade citronpannacottan och täck med plastfolie. Ställ kallt i ca 4-5 h.
Dekorera med några hallon vid servering.
 
Receptet på kokospannacottan är hämtat, och modifierat, från 56kilo. Citronpannacottan har jag mixrat ihop själv.