Mumsig köttfärspaj med kantareller
Igår kom Ellinor hit på middag, det är alltid kul med middagsgäster även om hon nästan är som en i familjen :)
Då bjöd jag på köttfärspaj á la 56kilo. Den blev riktigt god vill jag lova och fick goda betyg även av de andra som åt. Mums!
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g rumsvarmt smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en mixer/blender/matberedare, blanda sedan ner övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform/springform och nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 grader i ca 10 min, tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj till 225-250 grader.
Köttfärsfyllning:
500 g nötfärs
1 röd lök
100 g kantareller
½ msk kalvfond
½ dl grädde
Salt och peppar
150 g riven ost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Hacka löken och bryn den tillsammans med köttfärsen. Bryn svampen i en stekpanna brevid och blanda sedan i den i köttfärsen. Blanda i resterande ingredienser och smaka av till önskad smak. Blanda osten med fraiche och grädde. Bred ut färsröran i det förgräddade pajskalet och bred ut oströran ovanpå. Toppa med lite ost, för färgens skull. Grädda i 225-250 grader, ca 20 min eller tills osten fått fin färg. Njuuuut! :)

Ber om ursäkt för suddig iPhone-bild.
Kommentarer
Trackback