Denna veckan har jag mejerifri vecka. Helt enkelt för att jag bara vill se hur kroppen mår och om det är någon förändring på mage, vikt osv. Nu är det dag 3 och det enda jag känner av det är att jag inte blir mätt! Eller snarare, jag håller mig inte mätt. Har ni någon erfarenhet från detta? Jag läser flera bloggar skrivna av personer som äter mejerifritt, men jag är inte övertygad. Tycker dessutom det blir lite krångligare att laga mat.
Tur att jag numera kör periodisk fasta igen, annars hade jag haft problem med frukostar! Haha.
Beroende på hur det ser ut så kan det hända att jag börjar äta "vanligt" igen i helgen.
Jag gör en utvärdering i slutet av veckan/början av nästa.
Ikväll ska jag och Jenny iväg på föreläsning nr 2 av 3 denna våren. Förra veckan var det om "Lycka", ikväll handlar det om "Motivation och inspiration". Blir spännande!
Nu ska jag börja med middagen, kycklinggryta i kokosmjölk.
När jag gör fisksoppa använder jag aldrig något recept,men här kommer ett ungefärligt.
ca 4 pers
400 g blocktorsk
2 laxfiléer
En näve räkor (eller så mycket man vill ha)
1 zucchini
1 röd chili
1 broccolihuvud
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
3 dl grädde
50 g philadelphiaost
Massa chilipulver
ca 2 msk Thaimix från LCHF-butiken *
Lite curry
Gurkmeja (för färgens skull)
Salt, peppar
Koka upp vattnet med buljongen. Lägg i tärnad zucchini och mindre buketter av broccolin. Koka ca 10-15 min, ej tills helt mjuk. Lägg i finhackad chili och övriga ingredienser, förutom fisken. Låt koka ihop och smaka av.
Lägg i fisken skuren i kuben och låt sjuda ca 5 min. Stäng av plattan och lägg i räkorna, OBS får ej koka.
Servera med aioli.
* Thaimixen innehåller chili, vitlök, ingefära, koriander, kummin, paprika, citronskal och salt. Alltså går det självklart att blanda ihop den själv. Den är supergod!
Jag är en sån person som är duktig på att se till att andra mår bra, men glömmer lätt bort mig själv. Speciellt när det är mycket runt omkring. Och efter denna veckan har jag fått känna på att jag lever. Är som ett riktigt nervvrak, extremt psykiskt instabil.
Min mamma skulle ikväll förhöra mig inför mitt prov imorgon (via telefon..). Jag kunde allt några timmar innan men nu hade jag glömt en grej och jag börjar storlipa och kan inte sluta.
Jag behöver sömn. Och komma bort. Man ska inte fly från "elände", då får man ändå ta tag i det när man kommer tillbaka, men just bara komma på ett tag..se och tänka på nåt annat.
Så kontentan av detta: veckan som kommer är märkt med JOHANNA.
Det är Min vecka och fokus kommer ligga på Mig och mitt välbefinnande.
Jag ska Bara göra saker jag tycker om att göra, träffa människor som jag trivs med och bara rå om mig själv helt enkelt.
Det är vad jag behöver just nu.
Och sen hoppas jag på lite mer positivt här på bloggen, nu är det lite väl deppigt. Samtidigt som det är mitt liv just i detta nu.
Råd till andra: lyssna på varningssignalerna i Tid!
Ni vet en sån där kväll när man bara känner för att lägga sig i soffan under en filt och glo på tv? En sån kväll har jag idag. Det finns inget jag hellre vill just nu. Känner mig som ett vrak och har inte varit ens i närheten av ordet Vila på hela veckan. Jag skulle nog faktiskt säga att jag förtjänar en kväll i soffan. Till melodifestivalen. Men inte ikväll, inte. Jag ska på födelsedagsfirande till en av mina bästa vänner, så det går bara inte att strunta i det. Ja, jag vet, det är alltid mycket roligare väl där, men ikväll tror jag faktiskt att kvällen blir tidig. Hon får vara glad av mitt sällskap en stund iallafall :)
För det är faktiskt så, att när kroppen säger ifrån och ger signaler, då ska man lyssna på den. Och det var ett tag sen..
Hoppas ni iallafall får en fin kväll vad ni än ska hitta på :) puss!
..långt där borta. Pratade med min lärare förut idag och hon lugnade mig lite inför provet på måndag. Tack. Så nu har jag inte fullt lika mycket hjärtklappning längre.
Jag ska efter önskemål lägga upp mitt recept på fisksoppa under helgen, men hinner inte just nu. Har en del att fixa med förutom plugg.
Men ikväll, då ska jag släppa allt vad plugg heter och bara mysa med mina favorittjejer. Mys!
Mitt psyke är helt totalt slut. Det är alldeles för mycket i skolan just nu och denna vecka har det varit/är överdrivet mycket annat inplanerat i kalendern. Hinner/kan knappt sova. Uschamej.
Efter provet på måndag ska jag sova. Sova tills jag vaknar Pigg.
I alla fall, nu sitter jag på vagnen på väg till Jenny för lite plugg och middag. Ikväll ska vi till Partille på föreläsning om Lycka. Ska bli jätteintressant.
Hoppas ni mår bättre än jag och att ni accepterar den alltför dåliga uppdateringen just nu.
Jag har inte glömt er och bloggen. Anledningen till min frånvaro är helt enkelt att jag tog helg och åkte hem till min kära mor, som var ensam i helgen.
Tillbaka någon gång i veckan, då ska ni få enklaste och godaste receptet på en "hallonfrosting" jag slängde ihop igår.
Jag tänkte bara dela med mig lite snabbt av min åsikt när det gäller olika val, fokus kost.
Långt innan jag började med LCHF så var väldigt många av mina val omedvetna och impulsstyrda. Blev jag sugen på godis kl 20.50 på kvällen (och affären stängde 21) så var det bara tvunget att jag skulle rusa dit. Jag kunde ju inte klara mig utan. Eller? (En annan gång ska jag försöka berätta lite om mitt gamla, sjuka beteende med att dessutom besöka olika affärer. Påminn mig om jag glömmer, det är rätt intressant och vet att många delar samma erfarenhet som jag. Dock lite skambelagt, så många vågar inte prata om det).
Det var såklart delvis den där sockerdjävulen om spökade i mitt huvud, men jag var heller inte den som försökte in i det längsta att stå emot. Mina beslut gick rätt fort att fatta. Då.
Idag däremot, så är det totalt annorlunda. Det är som att jag inte är samma människa när det gäller just det. Dels har jag väldigt sällan sötsug över huvudtaget, men just skillnaden är att alla, och då menar jag verkligen alla, mina val idag är helt medvetna. Jag stoppar ingenting i munnen av ren impuls. Jag vet precis vad jag får äta inom lågkolydratkosten, och vad jag mår bra och mindre bra av. Jag vet att om jag trycker i mig en kanelbulle så mår jag extremt dåligt, både psykiskt och fysiskt, i en vecka sen. Alltså inte värt det.
För några månader sen var jag sjuk och tappade min matlust totalt, äcklades av princip allt utom smoothies. Jag gjorde då valet att några gånger mixa ner en halv kiwi. Medvetet, för att jag helt enkelt behövde C-vitaminer. En bild på det la jag ut på Instagram där jag genast fick några kommentarer om att "Det är inte bra", "Det är massa socker" bla bla bla. Som att jag inte vet det? Jag har ätit LCHF i snart ett år, jag vet att frukt inte är bra.
Men det var ett medvetet val jag gjorde (jag fick inga större men av det..).
Igår gjorde jag valet att till mellanmål toppa min kesogrädde med en passionsfrukt. Ett medvetet val.
Jag vägde fruktköttet, räknade och kom fram till att det jag fick i mig på det var knappt 1,5g kh.
Det tycker jag är helt okej. Det är inget jag brukar äta, så det kändes som lite vardagslyx helt enkelt.
Jag la upp även detta på Instagram och var beredd på att ta fighten, men vet ni? Inte en enda negativ kommentar denna gången.
Var det för att folk tänker "Hon vet att det inte är det bästa att äta, men har ändå ätit LCHF så länge så hon har säkert koll på det", eller var det endast för att jag skrev ut att det inte var så mycket kolhydrater i det?
Detta är till för att hänvisa, jag orkar inte dra upp det hela tiden. Samtidigt är det bra för mig att ha allt samlat på ett och samma ställe. Från början till slut..ja, när nu slutet kommer. Det är ett långt inlägg, läs om ni orkar. Jag lovar, det kommer förhoppningsvis hjälpa er att ha lite mer förståelse för all min klagan på Instagram jämt.
Så, här kommer historien om mitt sattyg till fot.
Den 31 jan förra året (2012) sprang jag ner för en trappa med oknutna skor, missade sista trappsteget och föll. AJ. (Mirakulöst nog så klarade sig mitt knä, som jag opererat två månader tidigare, helt smärtfritt.) Jag skulle visa min lägenhet för ett par (skitsnygga) killar och så händer det. Klantigt värre. Men de var snälla och hjälpte mig upp till tredje våningen igen. Foten blev galet ond ju längre tiden gick och på kvällen åkte jag, min bror och en vän in till akuten i Mölndal. Röntgade - inget av, bara en kraftig stukning. Hem igen, med kryckor. Gick på sjukgymnastik från den dagen till maj någongång. Blev inte bättre, snarare sämre. Gjorde en till vanlig röntgen, fortfarande inget "fel". Nähä. Men skam den som ger sig. Jag är glad att jag är den som står på mig och inte bara accepterar ett "nej", för i slutet av maj fick jag träffa en fotspecialist som ville göra en magnetröntgen på foten. I juli gjordes den (hatar det, måste ligga HELT still i 25 min) och några veckor senare fick jag min dom. Jag hade ett extra ben i foten(*). Ja, jag vet. Det låter helt befängt. Osant. Men så var det och det skulle nog aldrig bli bättre om vi inte gjorde nåt åt det, sa farbror doktorn till mig. Så vad hade jag för val, jag kunde ju inte gå runt och ha ont resten av livet för att det sitter ett extra ben i min kropp. Nej, det var tvunget att tas bort.
Den 28 september förra året tog jag på mig de ybersexiga knästrumporna och la mig på operationsbordet. Nu skulle benet bort, äntligen. Efter den dagen följde en 7 veckors tid med gips från tå till knä och jag fick inte lov att stödja på det. Mindre kul. För en rastlös själ som jag så var det inget att rekommendera faktiskt. Jag är inte typen som vill ligga och kolla på film hela dagarna. Dessvärre hade jag inget val. (Tusen tack till LCHF-kosten som gjorde att jag inte gick upp ens 1 gram trots att jag i princip låg still i 7 veckor!).
Friheten (trodde jag) kom den 16 november då jag äntligen skulle få ta bort gipset. Lite rehab på det och sen skulle jag äntligen kunna träna igen. Trodde jag, ja. Sen den dagen har jag gått på sjukgymnastik 1 gång i veckan och verkligen KÄMPAT för att foten ska bli bra. Men så lätt skulle det tydligen inte vara.
Idag den 13 feb, 4,5 månad efter operationen, sitter jag fortfarande här med världens ondaste fot. Jag är fortfarande sjukskriven, har "gå-förbud" (får gå till vagnen, skolan och affären, that´s it) och får absolut inte gå promenader (som är typ det bästa jag vet). Går jag liiite för mycket en dag så värker foten sönder nästa. Jag har en extrem smärta lokalt över "ärret" och har även känslan av att en stor spik trycker upp i hålfoten varje gång jag sätter ner foten. Jätteskönt. Jag har fått förklarat för mig att det är knutar på de tjocka "trådarna" som de sytt med (inte stygnen, utan inuti foten), vilka ska vara nedbrytbara.
Nu då?
Ja, igår var jag hos min sjukgymnast och var rent ut sagt förtvivlad. Jag ska åka skidor om 6 veckor och då MÅSTE jag bara vara frisk. Jag har verkligen trott på det, men det börjar se mörkt ut. Direkt när jag kom sa hon till mig att hon kunde se i mina ögon att min tidigare motivation var totalt borta, det fanns ingen kämpaglöd kvar. Så när jag hade gråtit en skvätt och beklagat mig ännu mer, så bestämde hon sig för att det nu faktiskt fick vara slut på mitt lidande. Hon skulle prata med min läkare på fredag och sen höra av sig till mig. Det kan inte vara rätt att det ska göra så här ont så långt efter operationen. TACK, äntligen någon som gör något.
Så i nuläget är det bara att vänta. Jag får fortsätta med mina övningar, träna styrka på överkroppen och försöka gå så lite som möjligt. Ge mig fredag och att det blir något positivt besked.Vad nu det kan vara.
* Nästan alla människor i världens föds med detta extraben, men på ca 99% av befolkningen så växer det ihop med det "vanliga" benet i foten. Såklart inte på mig.
Tack för att du läste och tack för visad föreståelse.
Finriv citronskalet och pressa saften ut citronerna. Koka upp citronskal- och saft, hälften av sötningen och smör tills det blivit en jämn smet. Låt svalna lite.
Vispa ägg och resten av sötningen och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills dess att krämen tjocknar. OBS! Koka inte!
Det sista momentet kan ta en stund, men då är det bara att låta den stå så tjocknar den till slut.
Glass:
3 dl vispgrädde
1-2 äggulor
Lemon curden
Vispa grädden och blanda i äggulorna. Rör i så mycket lemon curd som passar dig.
Ikväll är jag ensam hemma hos mor och far. De stack iväg och kalasade. Detta blev min middag: Kesobröd (recept kommer), avokado, ägg, aioli och helt pinfärska kräftor :) Gööött va?
Nämen oj, ett recept på nåt som inte finns på bild på Instagram! Herregud, vilken grej ;)
Här kommer i alla fall ett recept på mockarutor (eller vad ni nu kallar dem).
20 bitar
3 ägg
1,5 dl stevia strö
50g smör
50g kokosfett
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0.25 dl bakepro
0,25 dl fiberhusk
2 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
45 g mörk choklad, stevia-sötad
Glasyr:(eget påhitt, smaka dig fram)
0,5 dl kokosfett
2 dl grädde
45g mörk choklad, stevia-sötad
1-2 msk starkt kaffe
2 msk kakao
1,5 sukrin melis
Riven kokos
Sätt ugnen på 175grader. Smält smör och kokosfett. Vispa ägg och sötning fluffigt.
Tillsätt grädden i fettet och blanda ner det i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten.
Bryt chokladen i dens egna "rutor" (blir ca 8-10st). Klä en form med bakpapper (ca 20*30cm). Häll smeten i formen och tryck ner chokladbitarna lite varstans i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 min.
Låt kakan svalna. Smält kokosfett på låg värme, låt chokladen smälta med och rör sen ner övriga ingredienser till glasyren. Sjud glasyren på svag värme en bra stund och låt den bli tjockare. Rör hela tiden.
Bred ut glasyren över kakanoch strö rikligt med socker på kakan.
Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar.
Ursprungsreceptet kommer från Annika Rogneby, men är modifierat av mig efter mina smaklökar och vad som fanns hemma. Glasyren är eget påhitt då jag inte riktigt gillade det som stod i receptet :)
Sitter just nu och arbetar med bloggens design - äntligen!
Snälla Kajsa hjälper mig. Tur att det finns andra som är tekniska när man själv knappt får igång DVD. Skämt åsido. Riktigt så illa är det väl kanske inte, bara nästan.